תזונה

ברפואה הסינית שמים דגש אדיר על נושא התזונה. תזונה טובה ממש משמשת כרפואה מונעת, וגם כצורת טיפול באדם חולה.

לפני הכל! חשובה ביותר ארוחת הבוקר. חשוב שארוחת הבוקר לא תהיה מורכבת רק מפחמימות ומתוקים (קפה עם קרואסון למשל). זה גורם לעלייה חדה ברמות הסוכר שלך, אך מיד ובהתאמה, לצניחה ברמת הסוכר בדם כך שהמוח מיד מאותת על מצוקה ודורש עוד מתוק. לכן חשוב לצרוך בבוקר פחמימות מורכבות והרבה סיבים. ברנפלקס הוא בחירה מצוינת וניתן לשלב אותו עם יוגורט,  אך גם עם פרי טרי או מעט פירות יבשים.

בנוסף, ניתן לעשות דייסה מקוואקר ולמי שלא אוהבת את המרקם הדייסתי – ניתן לאכול קוואקר העבה/השלם (כך הוא נקרא והוא לא הופך לדייסתי במגע עם מים).

קולים על מחבת ללא שמן לשתיים שלוש דקות וכשהוא מתחיל להשחים מוסיפים לו כחצי כוס מים עד שיכסו אותו. כשהמים מתחילים להתאדות (להנמיך לאש קטנה כדי לתת למים להתאדות) אפשר להוסיף מעט קינמון/קקאו/מולסה/דבש/סילאן תמרים ופירות יבשים או קוקוס. זה נותן תחושת שובע והרבה אנרגיה לכל היום.

מזונות מומלצים להוספה:

ירקות: ירקות ירוקים (בעיקר עלים), ירקות כתומים כמו דלעת, גזר ובטטה. מומלץ להקפיץ את הירקות, כך הם שומרים על מרבית המינרלים. הקפצה קצרה, של לא יותר מחמש דקות.

פחמימות: רצוי לא להפריז, ואם כבר צורכים אז אורז בסמטי, קינואה ודוחן.

קטניות: שעועית מש או רגילה, עדשים ירוקים/שחורים/כתומים, גרגירי חומוס וכולי.

פירות: תפוח עץ (בעיקר ירוק וחמוץ), אגס, אפרסק, מנגו, ולמעשה כל פירות העונה, לא יותר משניים ביום.

חלבונים: דגים (עם עדיפות לסלמון, בקלה וכו’, דגים ממים עמוקים), מוצרי חלב עדיפות לחלב צאן על בקר. יוגורט ביו חשוב מאוד עבורך גם לבריאות המעיים וגם למניעה של פטריות או דלקות, ביצים (היא מספקת חלבון מאוד מאוזן).

שומנים: גרעיני דלעת (טובים לאומגה שלוש), אגוזי מלך, פקאן, צנוברים, אבוקדו/טחינה, שקדיה, זיתים, חמאה או גהי (חמאה מזוקקת כמו של ההודים, או ה-סמנה של התימנים).

תבלינים: פלפל שחור, מנטה, שומר, כורכום, שום, אגוז מוסקט, ריחן, בצל ירוק, עירית, עלי בייבי, חסה, פטרוזיליה, כוסברה, נענע, פפריקה.

מתיקה: דבש, מולסה, סילאן (להקפיד על אמיתי ולא על זה שמכיל טונה סוכר ומעט תמרים), ליפתן פירות מבושלים/ מאודים, תאנים, תמרים.

שתייה: מים עם נענע ולימון, חליטות של תה ירוק סיני, יסמין, בבונג, תה זרעי שומר, לואיזה, לימונית.

מזונות מהם רצוי להימנע:

קמח לבן או מלא.

סוכרים מזוקקים (הכוונה לסוכר שלא ממקור פירות או מוצרי חלב, אלא סוכר לבן).

מוצרי חלב – ובעיקר, לא מעדני חלב שמכילים הרבה סוכר.

קפאין לא יותר משתי כוסות ביום – זה מאוד מחמם ומתיש את האנרגיה של הלב

מזון ושתייה קפואים.

משקאות קלים ודיאט

גורמים שיש להימנע מהם:

מזון קר מידי, מתוק מידי.

טיגון עמוק (אבל מותר טיגון קל וכמובן הקפצה).

ארוחה כבדה עם סוגי מזון רבים.

ארוחות לילה כבדות, רצוי שיהיה לפחות שעתיים בין האוכל לשינה.

מזונות ותבלינים מחממים מאוד

דוגמא לתפריט יומי המורכב משש ארוחות (שלוש ארוחות בינים + שלוש ארוחות):
ארוחת בוקר:
אופציה א’ – דייסת שיבולת שועל. ¾ מים עם 1/4 חלב, ניתן להמתיק עם מעט סילאן או להוסיף חתיכות מ- 2 תמרים/תאנים/משמשים/צימוקים (10 חתיכות בערך).
אופציה ב’ – ברנפלקס עם יוגורט ביו וחתיכות פרי או לחתוך מעט פירות יבשים ולערבב עם יוגורט לבן נקי
אופציה ג’ – 2 פרוסות לחם מלא עם גבינה/כפית טחינה/כף אבוקדו/ממרח פלפלים (ביתי)/ירקות מוקפצים/ממרח שקדים
אופציה ד’ – שיבולת שועל קלויה במחבת עם פירות ותבלינים (כפי שמתואר בהתחלה)
 כוס תה – לואיזה/ לימונית/נענע.
 
ארוחת בינים:
תפוח עץ / אגס  / חטיף אנרגיה עם פירות יבשים/ 3 פריכיות אורז עם טחינה.
כריך קטן מלחם שיפון או חיטה מלאה (במידה ולא אכלת כבר בבוקר) + מעט טחינה / אבוקדו+ ביצה קשה ועלי בייבי.
כוס תה קמומיל.                         
 
ארוחת צהרים/ ערב:
אופציה א’ – אורז מלא או בסמטי + עדשים (כדאי מונבטים), סלט ירוק עם חסה, עלי בייבי, עגבניות שרי ובצל עם 2 כפיות טחינה משומשום מלא כרוטב (מקור לחלבון. במקרה שבחרת באופציה זו, כיוון שאין חלבון אחר, רצוי לא לאכול עם רוטב אחר לסלט). סלט סלק אדום. תה ירוק.
אופציה ב’ – דג אפוי בתנור או על הגריל בתוספת ירקות מוקפצים וסלט עלים עם רוטב (הרוטב שרשמת הוא בסדר גמור)
אופציה ג’ – חזה עוף על הגריל או עוף מבושל עם ירקות או עוף מוקפץ עם ירקות ומעט אטריות (רצוי אטריות האורז הדקות על אטריות הביצים)
 
ארוחת ביניים: אגס/תפוח עץ ירוק, או עוגיות (2) משיבולת שועל (ביתיות).או 3 פריכיות עם ממרח כלשהו וירקות.  תה לימונית/ לואיזה.
 
ארוחת ערב/ צהריים: מרק ירקות עשיר וסמיך  מבטטה, דלעת, קישואים, גזר, בצל, קולורבי, סלרי ניתן להוסיף שיבולת שועל טחונה (מעבה מאוד את התבשיל וכמעט שאין בו טעם – מומלץ גם לעוגיות או פשטידות) או גריסי פנינה. 2 פרוסות לחם משיפון/ חיטה מלאה + מעט: טחינה/ חומוס ביתי/ אבוקדו גבינה/צהובה עד 9% (טיפ קטן, גבנ”צ עם אחוז שומן נמוך כל כך טעימה רק בתור טוסט עם ירקות שנותנים טעם. כסנדביץ’ יש לה תחושה כמו של גומי..). אם לא אכלת ביצה בבוקר, זה הזמן לאכול.
 
ארוחת לילה: תה קמומיל, תפוח עץ אפוי + מעט קינמון או עוגיות בריאות (יש המון מתכונים ברשת, תבחרו את אלה שאין בהם הרבה סוכר ושמן) .
 
מתכונים וטיפים נוספים:
 
ערמונים: יש לווילי פוד באריזת וואקום ערמונים קלופים ואפויים, מאוד טעים ומאוד בריא ולא משמין.
 
מתכון פנקייקס שיבולת שועל ופקאן: 1 כוס שיבולת שועל דקה, להכנה מהירה. כוס קמח מלא, כפית שטוחה אבקת אפייה, שליש כפי קינמון טחון, קורט מלח, 4 כפות של אגבה/ Ageva (סוכר מיוחד העשוי מקקטוס ובעל ערך גליקמי מאוד נמוך. נמכר בכל חנויות הטבע והתבלינים). 1 כוס חלב או תחליף חלב כמו חלב שקדים/ חלב סויה. 2 ביצים, 2 כפות שמן קנולה, 2 כפות אגוזי פקאן קצוצים גס.
מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים (שיבולת שועל, קמח מלא, אבקת אפייה, קינמון ומלח). מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים במזלג לתערבת אחידה. משהים עוד עשר דקות.
מחממים על להבה ביננוית ויוצקים שליש כוס של בלילה ומיד מנמיכים את האש לבינונית נמוכה. מומלץ להגיש חם עם סירופ מייפל טהור. שימו לב! המייפל שנמכר בסופרים הרגילים לא מכיל אפילו קמצוץ של מייפל! זה רק סוכר וחומרי טעם למינהם. יש בחנויות טבע/תבלינים בקבוקים קטנים של מייפל אמיתי 100 %. זה לא זול, אבל שווה את ההשקעה כי כמה כבר אוכלים ממנו..
 
מתכון קציצות עדשים: 150 גרם עדשים שחורות, לבשל כחצי שעה. בינתיים קוצצים פטריות (בערך חבילת שמפיניון ועוד כמה פטריות יער גדולות) גס, יחד עם בצל חתוך גס. מכניסים לתנור לאפייה קלה של בערך רבע שעה. מערבבים את הפטריות והעדשים יחס, טוחנים במעבד מזון ומוסיפים מלח ופלפל. אפשר להוסיף עלי ירק כמו כוסברה/נענע/פטרוזיליה וכו. יוצרים קציצות שטוחות קטנות ואופים בתנור. יותר טעים אפוי מאשר מטוגן!
 
נלקח מהספר של פיליס גלזר “בישול בריא” שמאוד מומלץ. יש שם גם קינוחים מצוינים ובריאים, מרקים, מנות בשריות ועוד.

חשוב להדגיש – אין באמור במאמר זה כדי להוות תחליף להמלצת תזונה פרטנית. מדובר בהמלצות כלליות המתאימות לאנשים בריאים.

בהצלחה 🙂