אסטמה בילדים

אסטמה בילדים

בשנים האחרונות, אנו ערים לעליה מדאיגה ומתמדת, במחלות דרכי הנשימה בילדים. ברונכיט כרוני, סטרידור, אלרגיות וכמובן אסטמה. במאמר זה, אתרכז באסטמה, ונבחן יחד את הגורמים לה (מערבית וסינית), כמו גם את דרכי הטיפול.

אתחיל ואומר כי, אסטמה הינה מחלה מסכנת חיים. מעבר לסכנה הפיסית שהיא טומנת, יש לה גם אימפקט רגשי לא קל, כיוון שלעתים קרובות מדובר בילד שמנוטרל מפעילויות של בני גילו, עקב המגבלה. לעתים מגיעים אלי ילדים שההורים לא מאפשרים להם אפילו ללכת לגן שעשועים, כי הם יודעים, שהתרגשות יתר, צחוק או מאמץ, כל אלו, עלולים להוות טריגר להתקף אסתמטי.

הטיפול המערבי הינו טיפול תרופתי, בתרופות ממשפחת מרחיבי סמפונות וסטרואידים – הבעיה היא, שלא רק שהן לא מרפאות או משפרות את המצב, אלא הן מחמירות אותו לטווח הרחוק. כמובן שבזמן התקף אקוטי, כל האמצעים כשרים, ובלבד שהילד ינשום! אין שום עוררין על חשיבותן של תרופות אלה, אלא שעם השנים אני מגלה, שדיקור יכול למגר את התופעה הזאת שנקראת אסטמה, וכדאי לתת לרפואה הסינית סיכוי (במקביל למתן תרופות, עד לייצוב המצב הנשימתי, בו כבר אין צורך בתרופות)

במאמר מוסגר, חשוב לציין הרבה ילדים מוגדרים שלא בצדק, כאסתמטיים.

בטיפול באסטמה (ובעיות נשימה באופן כללי) צריך הרבה סבלנות, לפעמים מספר חודשים, במהלכם יכולים להיות התקפים מידי פעם. אך אם יש שיתוף פעולה של ההורים, ברוב המכריע של המקרים, ניתן לרפא מהשורש את התופעה.

אטיולוגיה – הגורמים לאסטמה

– תורשה

– מחלות חוזרות בדרכי הנשימה, המטופלות באנטיביוטיקה חוזרת ונשנית.

– תזונה עשירה בפחמימות וסוכרים פשוטים, שמייצרים ליחה ולחות בדרכי הנשימה והעיכול. לדוגמה, מוצרי חלב, בוטנים (במבה!), בננות, פירות הדר, סוכר לבן וכולי. גם – הרגלי אכילה כמו נשנוש, או אפילו הנקה תכופה מידי מייצרים עומס על מערכת העיכול, מה שמוביל לייצור ליחה ולחות.

– ריבוי שעות מסך – היום ילדים "תקועים" מול המסך שעות רבות. מסכים כוללים טלוויזיה כמובן, אבל גם טלפונים ניידים, טאבלטים, אקס בוקס לסוגיו השונים. תכניות אלימות, או כאלה המכילות תכנים תוקפניים או לא תואמים את הגיל, מהווים גורם סטרס ומחלישים את מערכת העצבים. גם היציבה הלקויה, בה הילד

– לרוב שמוט מאוד בזמן הצפייה, מחלישה מאוד את חגורת הכתפיים, את איכות הנשימה ואת הריאות באופן כללי.

– היעדר פעילות גופנית – כאמור בסעיף הקודם, ילדים מבלים היום הרבה יותר מידי שעות מול מסכים, ומעט מידי בפעילות בחיק הטבע. ילד, מעצם היותו יאנגי/פעיל יותר, אמור להיות בתנועה מרבית שעות היום.

– מתח רגשי – כשאנחנו בסטרס אנחנו נושמים פחות טוב, זה הכל. הדופק עולה, השרירים מכווצים (גם שרירי הנשימה מושפעים מכך), וסטרס הוכח חד משמעית, כמעלה סיכוי להתקף.

– משחות וקרמים המכילים חומרים שנקראים "קורטיקו סטרואידים", לטיפול באטופיק דרמטיטיס (אסטמה של העור.. שימו לב לשם הדומה), או אקזמה וכולי. רבים מהילדים שסובלים מבעיות נשימה, סובלים גם מבעיות עור, ולהיפך. ברפואה הסינית נאמר, כי הריאות שולטות בעור, ועל כן אין פלא שיש קשר הדוק בין השניים.

– תרופות מרחיבות סימפונות – דווקא אותן תרופות שנוטלים לטפל בהתקף האסטמה, הן בעצמן, מחלישות משמעותית את תפקוד הריאות, ולאורך זמן, הופכות בעצמן לסיבה להתקף נוסף.

– אלרגיות – גורמים אלרגיים רבים יכולים לגרום להתפתחות של התקף אסתמטי.

מנקודת מבט סינית

אסטמה מתרחשת כשיש חולשה של צ'י הריאות, אשר בין היתר אחראיות לפזר את האנרגיה של מערכת החיסון. כך שהילד/ה הופכים להיות מועדים לפורענות, בכל הקשור למחלות והידבקויות. הריאות גם אחראיות לדחיפה של הנוזלים הפיזיולוגיים כלפי מטה, וכאשר הן חלשות, הנוזלים הללו נתקעים ומצטברים בחלק העליון של הגוף (ריאות, פתחי הפנים – אף, אוזניים ופה). כאשר הגוף גדוש בליחה בלתי פוסקת, היכולת של הריאות להוריד את האנרגיה כלפי מטה, נפגעת עוד יותר. כלומר, מלכוד 22 שהגוף מתקשה מאוד לצאת ממנו, בעיקר שיש הידבקויות חוזרות ונשנות. אלו ילדים שהוריהם יגידו לעתים קרובות בתשאול, שעל כל שבוע שהילד בגן/בית ספר, הוא שבוע לאחר מכן בבית.

הטיפול הסיני מתחלק לטיפול בהתקף אקוטי של אסטמה, ולטיפול שבין ההתקפים. תמיד אני כמטפלת, חייבת להבין כמה משקל ונפח תופסים החולשה וחוסר האנרגיה של הריאות, אל מול כמה הצטברות של ליחה/לחות/נוזלים וחום יש בילד שמולי. 

טיפול בזמן התקף

בגדול, הטיפול האקוטי מתרכז בשיפור היכולות של אנרגיית הריאות להוריד כלפי מטה את האוויר שנכנס אליהן, ולסייע בפיזור הנוזלים המצטברים לכדי ליחה (בדומה לרעיון שעומד בבסיס התרופות מרחיבות הסימפונות). 

הטיפול הכרוני

בין התקף להתקף, הטיפול משתנה בהתאם לקונסטיטוציה (המבנה המולד), של הילד/ה. אם מדובר בילד שסובל מקור וחוסר אנרגיה, הרי שהעיקרון הטיפולי יהיה, לחמם אותו ולהזין אותו כך שיתחזק. אם הילד הוא ילד שסובל ממנגנון של צבירת נוזלים וליחה, ארצה לסלק ליחה, להניע נוזלים ולהניע אנרגיה. כך שהטיפול הוא למעשה טיפול המותאם אישית. אין משאף אחד שמתאים לכל ילד, בדומה לרפואה המערבית, אלא טיפול אישי שמשתנה בהתאם למצבו העכשווי (הפיזי כמו גם הרגשי) של הילד. חשוב לציין שטיפול בצמחים, הוא חיוני ביותר בבעיות נשימה בכלל, ובאסטמה בפרט. 

סיפור מקרה

ד. מגיע לקליניקה עם התקף אסטמה אקוטי. ההתקף הזה נמשך כבר למעלה משבוע, והם הולכים וחוזרים ממיון כמעט כל יום. הרופאים מעדיפים שלא לאשפז אותו, כיוון שהוא צעיר (סה"כ בן 8 חודשים), ומעדיפים שיקבל את הטיפול התרופתי בבית על ידי הוריו.

ד. ילד מתוק להפליא, מה שאנחנו מכנים – ילד עודף. חזק, שמנמן, סובל מחום. ההורים נכנסו ללופ של אינהלציות, סטרואידים, ונטולין, בודיקורט ומה לא.. הם עייפים ומיואשים, ובעיקר, דואגים. אין דבר יותר מלחיץ מלראות את הילד שלך נלחם, מילולית, על כל נשימה ונשימה.

אני מתחילה בטיפול, ושמחה לגלות שהצפצופים מתחילים להירגע. הנשימה מתייצבת, הוא משתמש פחות בשרירי עזר, ומתחיל לשחק עם המשחקים שאני מפזרת סביבו. אני מסבירה להורים שאנחנו צריכים להתחיל בתהליך שייקח זמן, כיוון שהוא כבר מלא בתרופות, שהן אומנם מצילות חיים, אך הן גם גובות מחיר כבד מהילד. שימו לב להתנהגות של ילד אשר מקבל מרחיבי סימפונות, כמו בודיקורט, הוא ממש נכנס לסוג של High מזה. התרופות האלו ממריצות מאוד, ולכן הילד לרוב הופך להיפר אחרי הטיפול.

אנחנו מתחילים במפגשים של פעם בשבוע, עושים שינוי תזונתי, וד' מתחיל לשתות 2 סוגי פורמולות צמחי מרפא סיניים. האחת, למצבים האקוטיים. ההורים מקבלים ממני הנחיה, שברגע שמתחיל קושי נשימתי, קל ככל שיהיה, מתחילים בפורמולה. אם היא לא מספיקה בכדי לעצור את ההתקף, נותנים תרופות כרגיל. ברוב המקרים, הפורמולה מצליחה למנוע מההתקף להתפתח. הפורמולה השנייה, היא למצב הכרוני, לקושי האמיתי של ד' בעצם. מכיוון שהוא ילד עודף אמיתי, הוא נוטה לצבור. מה הוא צובר? בעיקר לחות/ליחה וחום. לכן אצלו, כל נזלת ושיעול, הם בעלי פוטנציאל להתפתח להתקף אסתמטי מלא.

לאחר 4-5 חודשים כאלה, ד' כבר ללא התקפים בכלל, וההורים חוזרים למומחה ריאות. לשמחתי, הם "נפלו" על רופא עם ראש פתוח, שמקבל את ההסבר שלהם בדבר הדיקור, ומוכן לזרום איתם. הוא מציע להוריד את הטיפול המונע היומיומי שד' מקבל, ולעקוב מקרוב על התגובה. כיום, ד' כבר חצי שנה ללא טיפול תרופתי משום סוג! מומחה הריאות אמר להורים, שאם כך ימשיך, הוא מתכוון להוריד בכלל את האבחנה של האסטמה מד' המתוק.

לסיכום, במחלות של מערכת הנשימה חשוב להתמיד בטיפול. זה מצריך הרבה אמון מצד ההורים, ובכל פעם שאני נתקלת בהורים שמוכנים לתת בי את אמונם, אני מרגישה זכות גדולה. היכולת של הרפואה הסינית והיפנית, לעזור לילד אסתמטי היא מאוד מאוד גבוהה. ניתן לשפר, ובחלק מהמקרים, להעלים לגמרי את האסטמה.

    Legend

    * Required