דלקות אזניים בילדים

דלקות אוזניים היא אחת התלונות הנפוצות ביותר בקליניקה של כל מי שעוסק ברפואת ילדים, בין אם מערבית ובין אם סינית.

 

Otitis Media דלקת של האוזן התיכונה, יכולה להיות אקוטית או כרונית. הכאב יכול להיות מאוד דומיננטי, או רק אי נוחות. לעיתים קרובות הילד יעלה חום, אך חשוב לזכור שזה לא חובה. הורים רבים חוששים מאוד מדלקות אוזניים בגלל החשש לסיבוכים עד כדי חירשות, אם כי המציאות מראה כי מרבית דלקות האוזניים עוברות ללא טיפול כלשהו. למעשה, הגישה באירופה כיום היא, שמחכים יממה עד שתיים לפני שנותנים טיפול אנטיביוטי. בכל מקרה, צריך להיות ערניים ולא לזלזל, אך לא למהר לתת אנטיביוטיקה מצד שני.

 

הגורם העיקרי לדלקות אוזניים בתינוקות הוא מבנה התעלה שמחברת בין האוזן לאף (Eustachian Tube). במבוגרים לתעלה יש מספיק שיפוע על מנת למנוע חזרה של נוזלים בין האף לאוזן, בעוד שאצל ילדים התעלה כמעט ישרה לגמרי והנוזלים נעים בחופשיות וגורמים להצטברויות. בתינוקות כמעט תמיד דלקת באוזן תתחיל מדלקת בגרון/נזלת או מחלה של דרכי הנשימה העליונות. לעומת זאת, בילדים גדולים יותר (ובמבוגרים), הגורם העיקרית לדלקות אוזניים הוא ניקוי לא נכון של האוזניים. חשוב להבין שיש תפקיד הגנה חשוב לשעווה המופרשת מן האוזן, ולכן אין לנקות עם מקלות אוזניים. אפשר לנקות בצמר גפן לח או חתיכת בד, ולהסתפק רק בחלק החיצוני.

 

מה הקליניקה של דלקות אוזניים/OM?

כאבים עזים עד כדי היעדר כאבים, חום, גרד, תיתכן הפרשת מוגלה מן האוזן. במצבים כרוניים ובעיקר בנוזלים באוזניים – ירידה בשמיעה, ייתכנו סחרחורות, טיניטוס (צליל של צפצוף באוזן אחת או שתיים), תחושת לחץ או אטימות של האוזן.

חשוב להבדיל בין כאבים שמקרם באוזניים לבין כאלה שמוקרנים לאוזן – כאבי שיניים, דלקת בסינוסים, כאב גרון וכולי.

 

הטיפול המערבי

– אנטיביוטיקה – כשהגורם הוא חיידקי (אם כי לצערנו, לעיתים קרובות הילדים מקבלים טיפול אנטיביוטי לחינם)

– טיפות אוזניים – להקלה על הכאב, להפחתת הזיהום המקומי ולמניעת התפתחותו

– ניתוח כפתורים – ניתוח שמוצע לילדים הסובלים מדלקות חוזרות או הצטברות נוזלים. ההצטברות גורמת לזיהום שמצר את התעלה, ויכול לגרום לירידה בשמיעה.

הכפתורים למעשה משמשים מעין ווסת, שלא מאפשר כניסת נוזלים לתעלה.

 

הטיפול הסיני

דיקור – עובד בצורה מעוררת התפעלות. במקרים אקוטיים, לעיתים מספיק דיקור אחד להפסיק את הכאב לגמרי, ועוד 2-3 טיפולים למיגור התופעה. בילדים הסובלים כרונית מ-OM, נצטרך יותר טיפולים, אך תוצאה טובה כמעט מובטחת.

צמחי מרפא – למרבית החברות המשווקות בארץ צמחי מרפא סיניים, יש פורמולות פטנט המיועדות לילדים ומטפלות בדלקות אוזניים. הפורמולות מכילות צמחים המאושרים לשימוש בילדים, במינון המותאם להם ובתוספת גליצרין. אני ממליצה להורים שילדיהם סובלים הרבה מ-OM להחזיק פורמולה כזאת בבית, ולהתחיל לתת בהופעת הסימפטומים הראשונים.

טיפים נוספים שאני מציעה להורים לעשות בבית, כטיפול וגם למניעה:

– הימנעות מהרטבה של האוזן (בעיקר בדלקת אוזן חיצונית שנקראת גם Swimmers Ear). טמפונדה של האוזן (סגירה). ניתן לשים מעט שמן זית באוזן לפני

שחיה ובמקרים חריגים יותר, אטמי אוזניים.

– שמן זית – בעל אפקט מונע לזיהומים ומפחית כאבים. לא מטפל בזיהום עצמו ולכן חשוב להוסיף לו שמן לבנדר. מומלץ לא לשפוך את השמן לאוזן, אלא להשרות צמר – גפן בשמן זית ושמן לבנדר שחוממו יחד, ואת זה לשים בעדינות באוזן

– במקרה של כאבים חזקים אפשר לשים שמן רוזמרין. בכל מקרה, ניתן ומומלץ להוסיף מעט שום כתוש. שמן הזית מהווה שמן בסיס בכל האפשרויות הנ"ל.

– במקרה של דלקת אוזניים קרה יותר מומלץ לעשות קומפרס ג'ינג'ר. איך יודעים שהדלקת קרה? האוזן לא אדומה או חמה למגע, החום לא גבוה, אין הפרשה מהאוזן, הילד לא סמוק או מזיע. התגובה לקומפרס ג'ינג'ר תהיה כל כך טובה שמיד תוכלו לדעת שצדקתם באבחנה.