קשיי פוריות בראייה סינית

קשיי פוריות ממזרח למערב – חלק 2

 

בחלק זה של המאמר, נדון באבחנה המבדלת הסינית – מה הגורמים הסיניים לבעיות פוריות?

ברפואה הסינית אנחנו מבדילים בין חוסר לעודף בנסיון להבין את גורם הבעיה. הסבר מפורט יותר בדבר שיטת אבחון זאת, ניתן לקרוא במאמר מהי רפואה סינית שכתבתי.

 

אפרט את החוסרים והעודפים האפשריים וכיצד הם באים לידי ביטוי:

 

חוסר דם – ווסת דלה, כאבים או תשישות בסוף הדימום, ייתכן דם חיוור או חום ויבש. מראה כללי חיוור, עייפות, קושי להירדם, עור ושיער יבשים, ציפורניים חלשות.

חוסר יין – לרוב יימצא בנשים מעל גיל 35, ווסת דלה, ייתכן פעם בחודש וחצי חודשיים, גלי חום, הזעות לילה, עור יבש, יציאות יבשות, צמא, התעוררויות במהלך השינה, חוסר שקט.

חוסר אנרגיה – עייפות, ווסת בהירה, יכולה להימשך בטיפטוף במשך 8-10 ימים, בד"כ ללא כאבים, ייתכן היעדר ביוץ, חיוורון, לשון נפוחה וחיוורת.

עודף לחות – הפרשות ואגינליות רבות במהלך החודש (עם או בלי ריח/גרד, תלוי חום), נטייה להשמנה, העדפה למתוק, כבדות, קושי להתרכז.

עודף חום – דימום מאסיבי יחסית, ייתכן מחזור קצר של 24-26 ימים, תחושות חום בכל הגוף, הזעות, צמא.

תקיעות של קור – כאבים חזקים בזמן הדימום ומעט לפניו, גודש בבית החזה וכלוב הצלעות, לשון מעט כחלחלה, קרישי דם בדימום, בטן קרה למגע. ייתכן היעדר ביוץ או ביוץ לא מספק מבחינה הורמונלית.

תקיעות של דם או אנרגיה – כאבים לפני הדימום או ביום הראשון, קרישי דם גדולים יחסית, ייתכן דימום שמתחיל, מפסיק ליום ושוב חוזר. תסמונת קדם ווסתית הכוללת כאבים, רגישות בשדיים ו/או חוסר שקט ונטייה לכעוס/לבכות.

 

הטיפול הסיני יסתמך על האבחנה, כך שכל אישה תקבל טיפול ייחודי לה. מטרת הטיפול לשפר את זרימת הדם בווסת, להרמן את המחזור החודשי, להסדיר במידת הצורך את הסייקל. להפסיק תופעות של כאב או תסמונת קדם ווסתית. להרגיע את הנפש ולהפחית רמת מתח וחרדה.

 

טיפים לכניסה להריון:

 

  1. תזונה נכונה – מבחינת הרפואה הסינית, תזונה היא "קו ההגנה/הטיפול" הראשון. אישה שרוצה להיכנס להריון צריכה לשאוף להביא את הגוף שלה לשיאו. מומלץ לצרוך מכל אבות המזון, ולאכול בצורה מגוונת ועשירה. חשוב לשמור על תחושת שובע בגוף, ולא להרעיב אותו למשך שעות, כפי שקורה לרבים מאיתנו עם הלחץ היומיומי. חשוב לצרוך על בסיס יומיומי ירקות טריים ופירות וכמובן, לשתות מים לאורך כל היום. פירוט מורחב יותר על תזונה בריאה ניתן למצוא במאמר שכתבתי.
  2. שימוש בויטמינים ותוספים – השימוש בחומצה פולית מוריד משמעותית את הסיכוי למומים בעובר. כמו כן, נשים שסובלות מחסר בברזל או ויטמין B 12, טוב יעשו אם יתחילו לקחת ויטמינים אלה עוד לפני הכניסה להריון, וכמובן ימשיכו במהלכו.
  3. שמירה על משקל מאוזן – ידוע שתת משקל כמו גם עודף משקל יכולים להוות גורם לקשיים בכניסה להריון. בשני מצבים אלה יש שיבוש של המערך ההורמונלי בגוף האישה, לכן חשוב מאוד לשמור על משקל תקין לפני שנכנסים להריון. חשוב לקחת בחשבון את המשקל שעוד ייצטבר בהריון, כך שעודף משקל התחלתי יגרום לקושי וכבדות לקראת תום ההריון.
  4. פעילות גופנית – פעילות גופנית מתונה ומעלה, על בסיס של 3 פעמים בשבוע היא המלצה גורפת לכל אדם באשר הוא. נשים רבות תוהות אם בכניסה להריון עליהן להפסיק לעשות פעילות, אך המלצת הרופאים היא להמשיך כל עוד זאת פעילות שהגוף רגיל בה גם קודם להריון. יש נשים שרוקדות באופן מאוד מאמץ במשך שנים, והן ממשיכות לעשות זאת גם במהלך ההריון עד שגופן מאותת להן לנוח. ההמלצה החשובה ביותר מבחינתי היא – הקשיבי לגוף שלך.
  5. משקאות תוססים/דיאט/קפאין – ככלל, איני ממליצה לצרוך מוצרים אלה בשגרה היומיומית. ההמלצה הזאת תקפה שבעתיים לאישה המנסה להרות. 

 

המלצות המיועדות לגבר:

האשכים זקוקים לטמפרטורה נמוכה משאר הגוף כדי להגיע לפעילות אידיאלית. כדי לשמור על טמפ' נמוכה יותר מומלץ להימנה לחלוטין מתחתונים צמודים (כולל בוקסר), מכנסיים צמודים מידי, הנחת הסוללארי בכיס הקדמי של המכנס, שהייה ממושכת בג'קוזי וכולי.

 

ניתן לקחת ויטמינים מסוג – E, C ו/או אבץ. מומלץ לאכול פטריות שיטאקי, אגוזים שונים (בעיקר מלך, מקדמיה וברזיל), אצות ים ועוד. חשוב לציין שהתאמת תזונה נעשית לאחר תשאול מעמיק בקליניקה, כיוון שמבחינה סינית יש גורמים שונים הפוגעים באיכות הזרע.

 

יחסי מין סביב מועד הביוץ: הביוץ נמשך אומנם 24 שעות, אך תאי זרע יכולים לשרוד בגוף האישה עד שלושה ימים. זה אומר, שמרבית הנשים, פוריות כ-4 ימים בחודש. לזוגות המבקשים להיכנס להריון חשוב מאוד לדעת מתי מתרחש הביוץ ולכוון את קיום היחסים לימים אלה. כאשר המחזור החודשי אינו סדיר, ניתן להשתמש בערכות ביוץ או במדידת חום השחר. בעת הביוץ חום הגוף של האישה עולה ב 0.5-0.9 מעלות. אם האישה עוקבת אחרי חום הגוף שלה היא תוכל לדעת מתי היא מבייצת. חשוב למדוד את החום כפעולה ראשונה בבוקר, בשעה קבועה, עוד לפני שיצאת מהמיטה. חשוב גם לזכור שלילה ללא שינה, מתח רב וכולי יכולים להשפיע על חום הגוף. בנוסף, בעת הביוץ יש הפרשות ואגינליות שקופות ונזלתיות, שגם הן מהוות איתות לזמן הביוץ.

 

תדירות קיום יחסי המין – גם כאן חשוב לשמור על איזון. קיום יחסים יומיומי אכן מוריד מאיכות הזרע, אך לא פחות חשוב, גם התנזרות פוגעת באיכות הזרע. המומלץ הוא לשמור על פער של יומיים שלושה בין קיום יחסים.

סטרס – בשנים שאני עובדת עם נשים הסובלות מקשיי פוריות, גיליתי שהגורם המשותף בין אלו שיש להן אבחנה מסודרת לקושי, ובין אלה שלכאורה אין להן שום בעיה, הוא המתח הנפשי הרב. כניסה להריון הופכת למטרה מספר אחת, כל המשאבים (הכלכליים והנפשיים) מופנים לטובת מטרה זאת. בעוד שהמתח הזה הוא מובן, יש לקחת בחשבון שהגוף שלנו מושפע ממתח באופן ישיר וחד משמעי. נשים במיוחד יודעות, כמה מתח יכול לשבש להן את המחזור החודשי כמו גם את התיאבון, מצב הרוח, האנרגיה הכללית והחשק המיני. אחד היתרונות העצומים שיש לרפואה הסינית היא בהורדת רמות המתח.

חשוב לי לציין כאן, שלעיתים אני מטפלת בנשים שיש להן אבחנה רפואית ברורה וקשה, וברור לי ולהן שללא הורמונים הן לא יוכלו להיכנס להריון. עדיין יש לרפואה הסינית מה להציע להן, אם בהקשר של המתח ואם בהקשר של שיפור הקליטה להריון לאחר הליכים של הזרעה/הפרייה וכולי.

 

מחקרים רלבנטיים בנושא פוריות ורפואה הסינית

מחקר תוצרת הארץ. אוניברסיטת תל אביב – שיפור תוצאות הזרעה על ידי דיקור

 

מחקר  בנושא שיפור תוצאות IVF בעזרת רפואה סינית

 

מחקר-על (למעלה מ 5,000 נשים) נוסף שנעשה בנושא שיפור תוצאות IVF בנשים שעברו דיקור

 

מחקר על הטיפול בנשים עם שחלות פוליציסטיות על ידי דיקור

 

בשורות טובות ובריאות לכולנו. 

    Legend

    * Required