קשיי פוריות – ממערב עד למזרח

קשיי פוריות הם אחת הבעיות הנפוצות ביותר במאה בה אנו חיים, והופכת להיות שכיחה משנה לשנה. מדובר באחד המצבים המייצרים מתח, תסכול ועצב רב לזוגות החווים אותם. אין עוד הרבה מצבים בחיים שמזמנים תחושת תסכול גדולה יותר, מחוסר היכולת להרות ולהפוך למשפחה. במאמר זה נסקור – הן מבחינה מערבית והן מהבחינה הסינית – את הגורמים לחוסר פוריות, התרופות השונות הקיימות בשוק ואתן טיפים המשפרים את הסיכויים להיכנס להריון. 

נתחיל קודם כל בהגדרה, מתי אנחנו מגדירים קשיים בכניסה להריון כבעית פוריות?

ובכן התשובה על כך היא, כאשר יש קושי להרות לאחר שנה של קיום יחסי מין ללא אמצעי מניעה, או כאשר יש מצב של הפלות חוזרות, וקושי להגיע לסיום ההריון והלידה. חשוב מאוד לזכור כי בכמחצית מהמקרים, של זוגות המתקשים להרות, הקושי הוא של הגבר ולא של האישה. חשוב לאבחן בשלב מוקדם יחסית אם הבעיה מקורה באישה או בגבר, שכן הטיפולים הם שונים לגמרי. קיים כמובן קשר מובהק בין גיל האישה העולה, לבין קשיי פוריות. ככל שאישה צעירה יותר, ככלל, היא פוריה יותר. הדבר מתקיים גם אצל גברים, אם כי במידה קיצונית הרבה פחות.

קשיי פוריות אצל האישה:

במאמר זה אתרכז בקשיי פוריות נשיים, ונתרכז בשתי הסיבות העיקריות לכך:

1.       בעיה בביוץ – ביוץ מוקדם מידי, ביוץ בלתי סדיר ובמקרים חריגים יותר, היעדר ביוץ.

2.       בעיה תפקודית ברחם או החצוצרות.

גורמים שיכולים לשבש את סדירות הביוץ:

א.      PCO Poly Cystic Ovaries –  – שחלות פוליציסטיות. מצב בו השחלות מכילות זקיקים צעירים רבים ולא בשלים, אשר פוגעים במחזור החודשי ובביוץ כחלק ממנו.

ב.      השמנה או חשיפה לחומרים רעילים, תרופות וסמים

ג.       לעיתים הבעיה היא מה שמכונה "עקרות הלכתית". מצב בו אצל אישה השומרת נגיעה, ימי הביוץ חלים מוקדם יחסית (כשהיא עדיין במהלך שבעת הימים הנקיים אותם היא סופרת מתום הדימום). במצב כזה, הזוג מקיים יחסי מין באופן קבוע לאחר תום הביוץ, ולכן לא נכנס להריון.

גורמים מכניים שיכולים לגרום לקשיי פוריות:

מחיצה, פוליפ, מיומה – כל הנ"ל מהווים חסימה שלעיתים אינה מאפשרת השתרשות של הריון.

הדבקויות או היצרות של החצוצרות בגלל ניתוח בטן או מצב הנקרא אנדומטריוזיס.

אצל כ-10 אחוז מהזוגות לא נמצא כל הסבר לבעיית הפוריות, ספירת הזרע תקינה, הביוץ מתרחש כסדרו ואין כל בעיה מבנית או תפקודית בחצוצרות. למרות זאת לא מושג הריון. אלו מצבים מתסכלים מאוד, וחשוב מאוד להתמודד עם ההיבט הרגשי, לשוחח ולפרוק את התסכול ולנסות לשמור על אמונה ותקווה.

לאחר שחלפה כשנה, ללא כניסה להריון, בד"כ מתחיל הבירור הרפואי. לפי הממצאים מחליט הרופא באיזה קו של תרופות להשתמש. אפרט כאן את התרופות העיקריות הנמצאות בשימוש כיום:

תרופות נפוצות לקשיי פוריות:

1.       להשראת ביוץ:

איקקלומין – תרופה הנמצאת בשימוש עשרות שנים. נלקחת ככדורים הניתנים דרך הפה, בד"כ הטיפול הראשוני שניתן להשראת ביוץ (בנשים שלא מבייצות סדיר, או בנשים עם בעית פוריות שמקורה לא ידוע). הטיפול ניתן מהיום ה 3-5 למחזור למשך 5 ימים, ולאחר מכן מתחיל מעקב זקיקים. הביוץ אמור להתרחש 5-7 ימים מתום הנטילה. תופעות הלוואי כוללות גלי חום, שינויים במצב הרוח, כאבים באגן ורגישות בשדיים.

2.       לגירוי השחלות לייצר זקיקיםטיפול המתבצע בהזרקה לגוף האישה. הנפוצות הן מנוגון, מנופור, גונל F, פיוריגון. תופעות לוואי: עלול להיווצר מצב של גירוי יתר לשחלות ולייצר ציסטות, בנוסף, הריון רב עוברים הוא גם תופעת לוואי שיש לקחת בחשבון.

3.       תרופות שגורמות לביוץמיוצרות משתן של נשים הרות (או בהנדסה גנטית). הנפוצות: פרגניל, אוביטרל (נפוצה יותר). ניתנות גם הן כזריקה.

4.       תרופות המעבות את רירית הרחםלרוב ניתנות כחלק מתהליך של הפריה חוץ גופית. התרופות שמכילות פרוגסטרון או אסטרוגן, מעבות את הרירית וכך מאפשרות קליטת ההריון בעת החזרת העוברים. דוגמאות נפוצות: פרוגינובה, אנדומטרין, גסטון ואסטרופם. תופעת לוואי שיש לשים אליה לב היא קרישתיות יתר.   

הטיפולים הנפוצים ביותר:

הפריה חוץ גופית IVF – למעשה מפגישים בין הזרע לביצית בתנאי מעבדה ומחזירים לרחם עובר מופרה. טיפול נפוץ מאוד בימינו.

הזרעה IUI – בהליך זה מזריקים את הזרע ישירות לתוך חלל הרחם. בגלל שבפעולה זאת כמות גדולה של זרעים מגיעה למקום בו אמורה מלכתחילה להתרחש ההפרייה, הסיכוי להיקלט גדל משמעותית. 

השראת ביוץ – כפי שסקרנו קודם בטיפול התרופתי. הליך שעושים כאשר הבעיה היא של חוסר ביוץ או לא סדיר. 

החזרת עוברים מוקפאים – לרוב נעשה בזוגות שהילד/ה הראשונים נולדו בהפרייה. כאשר שואבים ביציות, בד"כ שואבים כמה שיותר ומנסים ליצור כמה שיותר הפריות. מה שלא מחזירים לרחם האישה, שומרים בהקפאה. 

השבחת זרע – הליך מאוד נפוץ והוא אחד הטיפולים לפוריות גברים. בהליך זה מאתרים את הזרעים הפעילים ביותר וכך מגדילים את סיכויי הקליטה להריון. 

תרומת ביצית – כאשר יש בעיה בייצור ביציות אם מסיבה מכנית ואם מבנית. 

 

בחלק מספר 2 של המאמר, תוכלו ללמוד על הגורמים הסיניים לקשיי פוריות, כמו גם לשמוע על תזונה מועילה ובכלל טיפים לכניסה להריון

    Legend

    * Required