אלרגיות

בבוא האביב הפריחה בטבע בשיאה. הכל מלבלב. שינויי מזג האוויר קיצוניים ביותר ותחושת הקיץ הקרב מביאה, בלב רובנו, שמחה גדולה. אבל לא רק בחוץ הכל פורח, אצל חלקנו גם בתוך הגוף הפריחה גואה.

אנשים הסובלים מאלרגיות (כמו קדחת השחת, אטופיק דרמטיטיס או ריניתיס עונתי), יודעים שבבוא האביב עליהם להיות ערוכים ומוכנים לקראת השתוללות אפשרית של מערכת החיסון שלהם. דמע, פריחות, גרד ואדמומיות היא מנת חלקם של הסובלים מאלרגיות עונתיות. מדוע זה קורה יותר באביב? מה הקשר, על פי הרפואה הסינית, בין הכבד לעונה זו? והכי חשוב, האם ניתן למנוע זאת? במאמר זה נדבר על המשולש הפתולוגי (הידוע ברפואה סינית מזה אלפי שנים) המורכב משלושה גורמים – אביב, כבד ואלרגיות.

על פי הרפואה הסינית העתיקה, גופנו הוא מעין מיקרו קוסמוס (עולם קטן) שמגיב ומתנהג כמו המאקרו קוסמוס (העולם הגדול שבחוץ), ועל כן, כל דבר שקורה בחוץ, מחויב המציאות, שישפיע עלינו פנימית. ועל כן, כאשר הטבע בפריחה והאביב בשיאו, יש לזה השפעה על גופנו.

זאת ועוד, כל איבר על פי הרפואה הסינית קשור לעונה מסוימת. זה אומר שבעונה הספציפית המקושרת לו, האנרגיה של אותו איבר נמצאת בשיאה. אך מה קורה כאשר האיבר הזה נמצא ממילא בעודף? במצב כזה, בואה של אותה עונה רק מעמיס (אנרגטית) על העומס הקיים ממילא. איבר הכבד קשור לאביב. זו עונה של חידוש, יצירתיות, אנרגיה המתפרצת מבפנים החוצה. כל הללו הם מאפיינים של אלמנט העץ אליו שייך הכבד. אם הכבד נמצא בסוג של עודף, בד"כ תקיעות של אנרגיה, הרי שבוא האביב רק יכביד על המערכת ויתפרצו סימפטומים שונים, ובמקרה עליו אנו מדברים, סימפטומים הקשורים לאלרגיות.

גם ברפואה הסינית וגם ברפואה המערבית, מייחסים לכבד את תפקיד ניקוי הדם. תפקידו לסנן רעלים ולשמור על הדם טהור ככל האפשר מרעלים. אם הוא בעומס (גם בגלל התקיעות וגם בגלל בוא האביב) הרי שהוא נכשל מלנקות את הדם כפי שהוא אמור לעשות, ונוצר עומס על המערכת, עודף של רעלנים. לפתע כל אבקן וגרגר אבק מתפרשים במערכת החיסון כאיום הגורם לה לפעול ביתר שאת.

כמה מילים על אלרגיה ברפואה המערבית: אלרגיה היא תגובה חיסונית לא צפויה ולא רצויה של הגוף לחומרים, שבדרך כלל אינם מעוררי מחלות. בשעה שתגובה חיסונית כנגד פתוגנים (גורמים מעוררי מחלות) נחשבת לדבר חיובי, שבזכותו אנו נשארים בריאים רוב הזמן, הרי שאלרגיה הינה "תקלה" במערכת החיסון, ומהווה תופעה שלילית. כ-12%-25% מאוכלוסיית העולם סובלים מאלרגיה כזו או אחרת. לנטייה לאלרגיה קיים מרכיב תורשתי מובהק.

יש מספר סוגי אלרגיה אבל הנפוצה ביותר היא האלרגיה המיידית הקשורה בנוגדני האלרגיה מסוג IgE. כאשר האדם נחשף לראשונה לאלרגן, התוצאה היא יצירת נוגדנים מסוג IgE המופיעים בדם. נוגדנים אלו נצמדים לדופן תאי פיטום (mast cells) הנמצאים בכל הרקמות בגוף, בעיקר ברקמות החשופות לסביבה (דרכי נשימה, מערכת העיכול ועור). כאשר האדם נחשף בפעם השנייה לאותו אלרגן, הדבר גורם לקישור של שני נוגדנים מסוג IgE על פני תאי הפיטום ולהפעלת מערכת תאית הגורמת להפרשה של חומרים המעוררים תגובה אלרגית ודלקתית שבראשן הוא החומר הקרוי היסטמינים. ההיסטמין גורם לתגובות האלרגיות כגון פריחה, גרד, אודם, נפיחות ונזלת.

(אלרגיה – מתוך ויקיפדיה)

 

הטיפול ברפואה סינית:

הטיפול באלרגיות הוא ממושך ומתחלק לשלבים. באופן אידיאלי, הזמן הטוב ביותר לאדם הסובל מאלרגיות להגיע לטיפול יהיה בחורף (וזאת בהנחה והאלרגיות שלו מתפרצות באביב). אנחנו רוצים לחזק את מערכת החיסון לפני בוא האביב. אבל, במבחן המציאות, מרבית המטופלים הסובלים מאלרגיות מגיעים לטיפול לראשונה כאשר הסימפטומים בשיאם, אז גם הסבל שלהם בשיאו. במצב כזה אני מכוונת בעיקר להעלמת הסימפטומים המטרידים כמו הפריחות, האודם והגרד. לאחר שנתמודד עם זה נוכל להפנות את תשומת הלב לחיזוק. במידה והמטופל הגיע בזמן הפוגה בין התקפים אלרגיים, תשומת הלב הטיפולית תופנה לחיזוק מע' החיסון וניקוי הגוף מרעלים. זאת עושים על ידי דיקור, צמחים ובעיקר תזונה.

טיפול תזונתי הוא מרכיב חשוב ביותר (אם לא החשוב ביותר מבחינת רפואה מונעת ושמירה על הישגי הטיפול לאורך זמן) בטיפול באלרגיות. אם ידוע מזון מסוים שמעורר תגובה אלרגית יש כמובן להימנע ממנו, אך גם אם לא ידוע, תזונה עדיין מהווה כלי טיפולי חשוב.

דיאטה לניקוי כבד, לדוגמא, מומלצת מאוד בכניסתנו לעונת האביב. הדיאטה למעשה מורכבת ממאכלים ספורים בלבד המספקים לגוף את כל אבות המזון להם הוא נדרש, אך ממעיטה בטעמים ותבלינים כך שהכבד יכול להתפנות מהניקוי היומיומי והמאמץ הבלתי פוסק להתמודד עם רעלים חדשים שמגיעים אליו ממקורות מזון, ולהתמודד עם ניקוי הקיים. בקליפת אגוז, בדיאטה הזו המטופל נמנע מאלכוהול, מזונות מטוגנים, חריפים, מתובלים, שומניים וכו'. לא אוכלים חיטה (לא לבנה ולא מלאה), לא מוצרי חלב, לא שותים קפאין או משקאות ממותקים. למעשה מותר לשתות מים ותה צמחים (רצוי תה מנטה/סרפד/מרווה) בלבד. הדיאטה מותאמת למצבו האנרגטי של המטופל, ולא מתאימה לכל אדם גם אם הוא סובל מאלרגיות.

לסיכום, אלרגיות הן מצב כרוני לרוב, ולכן הטיפול בהם יהיה ממושך. אך בעזרת שיתוף פעולה וסבלנות ניתן לשפר משמעותית את כל תופעות האלרגיה על ידי הרפואה הסינית.